Polistren hammaddesinin ekstrüzyon işlemi ile şişirilmesiyle üretilen ısı izolasyon malzemesidir. Genleşen hücreler bal peteği gibi her kenarından komşu hücreye temas eder. İçerisinde hapsedilen durgun hava sayesinde çok iyi ısı izolasyonu sağlar. Isı iletkenlik katsayıları EPS’ye oranla biraz daha düşüktür yani teorik olarak daha iyi bir yalıtım malzemesidir.

Ayrıca bünyelerine su alma oranları EPS’ye göre daha azdır. Levha yüzeyleri düz, pürüzlü veya baskılı olabilir. Levha kenarları binili (lambalı) olarak üretilebilir. XPS levhalarda en ideal ısı iletkenlik değeri 28-48 kg/m3 yoğunluklar arasında gerçekleşir. Piyasada 20 – 60 mm. kalınlılarda satılırlar.

Özellikleri:

Isı iletim katsayısı :0,030 – 0,040 W/mK. Bu değerler, malzemenin yoğunluğuna, kullanım sıcaklığına ve malzemenin üretildikten sonraki dinlenme süresine göre değişir.

Yoğunluğu :25 – 50 kg/m3

Yangın dayanıklılık sınıfı :B1 sınıfı (zor alev alır) malzemedir. (Alman DIN 4102 nolu standart)

Sıcaklığa dayanımı :-50 ile 80 0C arası sıcaklıklarda kullanılabilirler.

Buhar geçirgenliği :Buhar geçirimsizlik faktörü yüksektir. Yoğunluk arttıkça buhar geçirimsizliği de artar.

Basınç dayanımı :Yüksek basma dayanımına sahiptir. (yüksek basınca dayanıklıdırlar) 25 kg/m3 yoğunluktaki basma dayanımı 200 kPA; 45 kg/m3 yoğunluktaki basma dayanımı 600 kPA’dır.

Su emme :Kapalı hücre yapısı sayesinde bünyesine su ve nem almaz. (Su alma yüzdesi hacimce %1 in altındadır). Bu özelliği sayesinde teras çatı yalıtımlarında, “ters teras çatı” uygulaması denilen su yalıtımının üzerine ısı yalıtım levhalarının uygulandığı çözümlerde başarılı sonuçlar verir. Bodrum kat perde duvarlarının yalıtılmasında, döşeme altı yalıtımlarda suya dayanıklı oluşu ve yüksek basma mukavemeti sayesinde başarıyla kullanılabilir.

Boyutsal kararlılığı :Kullanılabilir ölçülerdedir.

Kimyasallara dayanıklılığı :Solvent bazlı boyalara, yapıştırıcılara, tinerlere dayanıksızdır.